Terug naar blogs
Geplaatst op november 28, 2023

Jouw motor klaarmaken voor de winterstalling

2 minuten

De winter komt eraan en dat betekent voor veel motorrijders dat hun geliefde tweewieler in de winterstalling gaat. Het is belangrijk om je motor goed voor te bereiden op de lange periode van niet gebruik. Wij schreven enkele tips om je motor de winterstalling goed door te laten komen.

Zet je motor niet leeg weg
Zorg ervoor dat er wel benzine in je tank blijft, op het moment dat je de motor in winterstalling zet. Dit voorkomt dat er geen roest aan de binnenkant van je tank optreed. Een extra tip is ook om een middel als Fuel Stabilizer toe te voegen. Hiermee ontstaat er geen aanslag of afzetting in de tank en carburateur. Dan stap jij na de winter zo weer op!

Gebruik een goede druppellader
Een druppellader is een essentieel onderdeel voor de winterstalling van je motor. Het houdt de accu opgeladen en voorkomt dat deze leegloopt tijdens de wintermaanden. Een goede druppellader zorgt ervoor dat de batterij in goede conditie blijft, zodat je motor probleemloos start als je hem weer uit de stalling haalt.

Pomp je banden goed hard op
Het is belangrijk om de banden van je motor goed hard op te pompen voordat je hem in de stalling zet. Hierdoor blijven de banden in goede conditie en voorkom je dat ze plat worden gedrukt door het gewicht van de motor.

Wil je het helemaal goed doen? Gebruik dan een bok of een paddockstand. Hierdoor komt het gewicht van de motor niet op de banden te rusten. Ook zorgt het ervoor dat de banden niet in contact komen met de grond, wat corrosie kan veroorzaken.

Dek de motor af
Het is belangrijk om de motor af te dekken tijdens de winterstalling. Hierdoor wordt voorkomen dat stof en vuil zich ‘nestelen’ op de motor. Ook wordt de motor beschermd tegen vocht en corrosie. Gebruik bij voorkeur een ademende hoes, zodat de motor goed kan ventileren en er geen vocht kan ophopen onder de hoes.

Het winterklaar maken van je motor is essentieel om ervoor te zorgen dat hij in goede conditie blijft tijdens de wintermaanden. Met de juiste voorbereiding kun je ervoor zorgen dat je motor probleemloos start als je hem weer uit de stalling haalt in het voorjaar. Zo kun je optimaal genieten van je motor als de lente weer aanbreekt.